Blogopmaak

Post Title

Author name

Nieuw jaar, nieuwe doelen...

En een nieuwe maan (2 januari). Iedereen die mij een beetje kent weet dat astrologie, en leven met de maancyclus, mijn interesse van 2021 is. Niet perse omdat ik zo spiriwiri ben, maar gewoon omdat een maancyclus structuur brengt in mijn leven. En ik hou van structuur. Mijn creatieve veel te drukke brein gaat anders alle kanten op en zelfs ik kan het dan niet meer volgen. Dus ben ik me gaan verdiepen in de structuur die de natuur al voor ons heeft bedacht. De maan begint ongeveer iedere 28 dagen weer opnieuw, waarin ik mijn vrouwelijke gezondheid kan meten en reflectiemomenten kan inbouwen om te kijken of ik nog op de goede weg zit. Een nieuwe maan betekend een nieuw begin, een schone lei... Dus waar wil jij opnieuw mee beginnen?


Oké, even terug naar die voornemens. Gewoon zomaar losse voornemens het universum in slingeren werkt niet voor mij - ik vermoed dat dit voor het grootste deel van de bevolking geldt. Waarom? Je mist namelijk een aantal punten waarom je voornemen niet werkt. Drie jaar geleden ben ik begonnen met het voor mezelf helder krijgen waarom ik mijn doelen niet haal. De volgende stappen had ik nodig om van mijn voornemens een succes te maken:


  1. Het waarom:
    Ooit zei iemand tegen mij; als je echt iets wil veranderen, dan moet je je 5 keer afvragen waarom dit zo belangrijk voor je is. Een voorbeeld. Ik wil graag gezond eten. Waarom? Omdat het me vitaler maakt. Waarom? Omdat suiker een ongezonde verslaving is die je ziek kan maken bij een te veel. Waarom dan gezond eten? Omdat ik dan geen energiedipjes meer ervaar en achter de televisie wegkruip. Waarom wil je geen energiedipjes? Omdat ik dan productiever, gezelliger en energieker ben. Waarom wil je dat zijn? Omdat ik dan leuke dingen kan doen met mijn gezin, ik meer kan ondernemen in mijn bedrijf en dan minder chagrijnig ben tegen mensen.

    Door het je dus 5 keer af te vragen kom je achter wat je intrinsieke drijfveren zijn - oftewel je motivatie. Het waarom het zo belangrijk voor je is. Zoals je ziet wil ik dus graag meer leuke dingen ondernemen, wil ik niet leeggezogen worden door voor mij een negatieve energie en wil ik graag meer tijd en energie besteden aan dingen die voor mij belangrijk zijn. Dit kun je dus doen bij ieder voornemen die je wilt.

  2. Het Specificeren van je doel
    Nu je weet wat je wil en het waarom, is het belangrijk dat je je voornemen verandert in een wat specifieker doel. Het gezonder eten klinkt namelijk heel makkelijk, maar wanneer wil je dan beginnen? Hoeveel tijd geef je jezelf om er een gewoonte van te maken? Hoeveel ruimte geef je jezelf om terug te vallen in oud gedrag (ongezond eten)? Gezond eten is namelijk niet zo makkelijk als je denkt. En om dan nog meer te mierenneuken... wat betekent voor mij dan gezond eten? Hoe specifieker je het voor jezelf maakt, hoe makkelijker het voor je gaat lukken.

    Om het duidelijker te maken, ga ik door met mijn voorbeeld. Ik wil gelijk beginnen, ik geef mezelf 1 ongezond moment per week en ik wil graag dat het over 4 maanden een gewoonte is geworden.  Regels zijn heel simpel - het zijn namelijk ook de regels die ik gebruik bij het doen van oefeningen. Je mag geen pijn ervaren, het moet ontspannen/opluchten en je moet er plezier in hebben.

    Gezond eten betekend voor mij zo veel mogelijk natuurproducten, zelf mijn eten koken, eet met veel kleur en aantrekking, geen melkproducten en gluten (vanwege intolerantie) en eten wanneer je de behoefte voelt om te eten. Vanaf 2021 doe ik aan intermittent fasting en dat wil ik graag doorzetten, omdat mijn lijf en organen hier erg blij van worden en ik meer energie over houd.

  3. Research
    Onderzoek wat jij nodig hebt om het plan te doen laten slagen. Het hoeft echt geen hoogstaand onderzoek te zijn met wetenschappelijk bewijs. Jij bent tenslotte ervaringsdeskundige, dus je weet heel goed wat je nodig hebt. Misschien mis je bepaalde kennis, heb je iemand nodig die je coacht, moet je ervoor sparen of moet je nog iets kopen voor je kunt beginnen.

    Ik ben persoonlijk niet zo goed in het afkicken van suiker. Ik heb een gigantische smoezenpoes (duiveltje op mijn schouder) die iedere keer wel wat bedenkt waarom ik die donut, oliebol, koekjes en snacks nodig heb. Vaak omdat het gewoon makkelijk is. Ik weet dat er detox programma's zijn die je begeleiden om af te kicken van het suiker goed. Ik weet ook dat ik heel blij wordt van groente en fruit. Ook weet ik dat dipjes vaak komen van te weinig vet in je eten, dus ik moet iets bedenken om mijn gezonde vet inname te verhogen (zoals groente met notendip als snack of een vet supplement).

    De volgende dingen heb ik echt nodig om er een succes van te maken; structuur - intermittent fasting en weekmenu's, reflectiemomenten - daar gebruik ik de maan voor, makkelijke opties - voorbeelden van lunch en dinergerechten en snacks voor dipjes.

  4. Stappenplan
    Vervolgens zet je stappen uit. Stap 1 is de voorbereiding. Plan deadlines voor wanneer je alles nodig hebt, zodat het er is. Voor mij ziet het er als volgt uit.
  5. Onderzoeken welke sap kuur je wilt bestellen - bestel het voor de eerste week van januari.
  6. Verzamel gezonde en makkelijke maaltijden voor de lunch en diner momenten in de eerste week (deels al aanwezig).
  7. Zorg dat je een standaard boodschappenlijst hebt met gezonde opties voor dipmomentjes.
  8. Haal boodschappen in huis of plan je boodschappen in bij je favoriete bezorgdienst.
  9. Ieder weekend meal preppen voor de komende week.
  10. Iedere nieuwe maan reflecteren hoe het gaat, iedere volle maan vieren dat het goed gaat.
  11. Moodboard maken om je gemotiveerd te houden.

   5.  Doen, reflecteren en vieren.

        De volgende stap vergt liefde, geduld en vergeving. Als je iets wilt bereiken vraagt dat om inslijten van een nieuwe gewoonte en dat is          het moeilijkste wat er is. Dat gaat met vallen en opstaan. Als het moeilijk gaat, zorg dan voor jezelf. Schrijf bijvoorbeeld op wat je
        moeilijk vindt en waardoor dat dat komt. Kijk naar je moodboard of lees nog eens voor jezelf op waarom je dit aan het doen bent.

        Zoek mensen op die hetzelfde doormaken, een coach, vrienden. Zorg voor afleiding. Neem uitgebreid een bad en als het om eten
        gaat - BEWEEG!


Persoonlijk heb ik gemerkt dat als ik me aan de eerder genoemde regels houd - geen pijn, plezier en ontspanning - het me veel makkelijker lukt om mijn doelen ook daadwerkelijk te halen. Als het dan niet lukt. Niet getreurd, er komt altijd een nieuwe maan om opnieuw te beginnen.


Wil jij voor jezelf dit stappenplan uitvoeren, maar heb je er hulp bij nodig? Laat het me dan weten. Samen komen we er wel! Ik wens jullie alle goeds en gezondheid voor dit nieuwe jaar en veel plezier met alles wat je dit jaar wil bereiken!




Liefs Nicky

door Nicky Verhoev-Verheij 04 okt., 2023
Hoe flexibel ben je? Soms, en ik heb het idee dat het bij mij iets vaker is dan soms, heb je het idee dat je voor een wegafsluiting staat. De richting, waar je naartoe op weg was, is afgesloten. Je was zo lekker onderweg voor je gevoel. Alles leek soepeltjes en vanzelf te verlopen. Volgens je idee haalde je alles uit het leven en toen ineens gebeurde er iets waardoor je niet verder kan... Ik hoor steeds meer cliënten praten over hetzelfde fenomeen, maar ze praten dan over een falend lichaam, een hoofd dat niet mee werkt (vanwege Long-Covid, een ongeluk of ziekte die ze hebben gehad of noem maar op) of over hun omgeving die niet mee wil bewegen. Kan het zijn dat je zo comfortabel bent geweest dat je bent vastgeroest? Dat je al eerder wat signalen hebt gemist of niets mee hebt gedaan? Of dat je door de comfort je flexibiliteit bent verloren? Ik wel namelijk. Ik ben opgevoed met het idee dat je het pas echt maakt in het leven als je hoogopgeleid bent, een goede baan of goed lopende eigen bedrijf hebt, daarnaast een man met een goede baan hebt en een gezin met kinderen, een hond en een of twee mooie auto's. Is me niet gelukt. Ik ben 32 jaar (bijna), maar als ik me vergelijk met de rest Instagram ben ik een laat bloeier. Heb ik dan gefaald? Ben ik dan niet gelukkig op de manier hoe ik leef? Eerlijk gezegd nee. Ik voelde me in de val gelopen. Ik voelde me vastgeroest. Ik kon ook letterlijk maar 1 kant op denken. Of het zo zou moeten zijn, kwam er een filmpje op mijn tijdlijn van een bekende acteur. In een interview vertelde hij over een belangrijke improvisatie les die hij kreeg als jongvolwassen acteur. Twee acteurs speelden een stel, die met elkaar ruzie aan het maken waren. Ze zaten lekker in hun rol en gingen op een gegeven moment ook met attributen gooien. De man kwam een stoel tegen en gooide die tegen de deur. Net toen de toen jonge acteur binnen kwam. Zo'n Engelsman als dat hij was, zei hij: 'Excuseer mij, maar er ligt iets in de weg, waardoor ik niet naar binnen kan.' Waarop de man antwoorde: 'Use the difficulty!' Hiermee bedoelde hij doe er iets mee, gebruik het. Als het een comedy is, struikel erover. Is het een drama, pak het op en smijt het tegen de muur kapot. Gebruik je struikelblok. Wat kun je ermee? Wat kun je ervan leren?
door Nicky Verhoev-Verheij 25 sep., 2023
De mensen die mij een beetje kennen, weten dat ik een enorme theemuts ben. Ik houd van thee. Thee is mijn nummer 1 go to als ik niet lekker in mijn vel zit, als ik vast loop en geen antwoord weet en als ik gewoon even rust wil. Thee staat boven aan de lijst meest gedronken warme dranken in de wereld - ja zeker, het verslaat nog steeds de koffie - en heeft eeuwenlange tradities en rituelen rondom het drinken ervan. Denk maar aan de high thee in het Verenigd Koningkrijg en de Japanse Theerituelen voor een veldslag. In alle gevallen wordt thee gebruikt om te ontspannen, te overdenken en om mensen te verbinden. Heel lang waren het de kruidentheeën die mensen hielpen met hun genezingsproces. En dat kan het nog steeds. Thee verwarmt, het kan ontspannen, het kan een opgeblazen-gevoel in je buik verminderen, het kan je hormonen stabiliseren, etc. Nu het herfst is deel ik graag een thee met je die je niet alleen verwarmd, maar ook je immuunsysteem, maag en darmen ondersteund.
door Nicky Verhoev-Verheij 25 sep., 2023
In Nederland is er zo'n gevoel. Het is een typisch gevoel waardoor je weet dat de zomer nu officieel voorbij is. Iemand wees me op dit gevoel en omschreef het als een soort teleurstelling wat je voelt in je buik. Het weer slaat om, je voelt de kou je lijf in trekken en je hoofd is direct een stuk meer chaotisch. Met aan de ene kant de teleurstelling - de zomer is weer veel te kort geweest - en aan de andere kant een zware behoefte om onder een dekentje op de bank te kruipen met een goed boek of goede film. Voor veel mensen betekend dit een energielek van hier tot Tokio. Hoe ga je dit nu tegen? Hoe voorkom ik dat ik in een herfstdip raak? Geef toe aan je gevoel. Voel wat je lijf nodig heeft. Dan bedoel ik de basic dingen. Heb je het koud? Trek sloffen, trui of lange broek aan. Heb je dorst? Drink water. Heb je honger? Ga na of je voldoende eet en of je genoeg goede vetten binnen krijgt. Voordeel van vetten eten is dat je ook een stuk minder suikers gaat eten. Moet je naar de wc? Ga naar de wc. Voel je je onrustig? Maak een wandeling buiten in de natuur of doe iets wat je ontspant. Zet aan het begin van de dag een intentie en herhaal die gedurende de dag. Heel simpel. Als je wakker wordt verzorg je eerst jezelf (plas, was, poets je tanden en doe je haar). Zet vervolgens een bakje thee. Ga zitten en bedenk voor jezelf. Hoe zou ik mijn dag willen eindigen? Herhaal dit iedere keer als je wat drinken pakt of even naar de wc gaat. Doe dingen niet 'ff gauw', maar neem er de tijd voor. Stop er liefde in. Dan krijg je het terug. Houdt je energielevel in de gaten en doe niet meer dan wat je hebt aan energie. Hoeveel energie heb ik nu? Welke dingen van mijn takenlijst gaan lukken met deze hoeveelheid energie? Moet alles vandaag? Heb ik hulp nodig of kan ik dingen delegeren? Dit zijn belangrijke vragen om jezelf te stellen voor je je dag begint en een aantal keer tijdens de dag. Benadruk alles wat lukt en leuk is aan dat wat je doet. Blijf in de positieve spiraal. Als je eenmaal kiest om te benoemen wat niet goed gaat, lek je energie als een malle. Gaan we niet doen! Plan uitjes. Doe dingen buiten de deur of binnen. Maak desnoods een herfstbucketlist met typische dingen die je alleen in de herfst kan doen, zoals bijvoorbeeld: appels plukken, appelcider maken, jam maken, pompoensoep maken, graancirkel of doolhof lopen, in plassen springen, uitwaaien aan zee of langs een rivier, picknick binnen, maak een slinger van alles wat van de bomen afkomt, maak een herfsttafel, etc.
door Nicky Verhoev-Verheij 20 feb., 2023
Stel je voor: Je loopt dit pad (zie foto hierboven) uit en je volgt de route langs de stenen naar beneden. Voor je zie je de zee met haar golven, je voelt de wind in je haar en het zand tussen je tenen. Je ademt de zilte lucht en de zon is schijnt op je huid. Langzaam voel je lichaam ontspannen. Met dat je ontspant, voel je de druk, die je jezelf en/of je omgeving je oplegt, langzaam wegebben… Dit gevoel, vrij, zorgeloos en die enorme diepe vorm van rust, zou je voor altijd vast willen houden.
door Nicky Verhoev-Verheij 13 feb., 2023
Aan het begin van het jaar vind ik het altijd erg fijn om te beginnen met een schone lei. Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar bij mij beginnen mijn handen te kriebelen om alles in mijn huis onderste boven te keren, op een hoop te gooien en opnieuw te kijken of, dat wat ik het afgelopen jaar heb verzamelt, nog steeds toepasbaar is voor het leven wat ik in het nieuwe leven voor me zie. Naast dat dit in mijn huis gebeurt. Doe ik dit ook heel graag met mijn voeding. Wat voor mij echt goed heeft gewerkt vorig jaar is strikter omgaan met mijn intoleranties (ik kan niet tegen koemelk en gluten), intermittend fasten (yep, ik lunch en dineer alleen) en maaltijden voorbereiden. Dat voorbereiden heb ik naar een groter level getrokken. Het is mijn voornemen om iedere zondag 5 dagen voor te bereiden, zodat ik in ieder geval een gezonde lunch en een gepland diner heb staan en ik dus sowieso door de week alles binnen krijg wat ik binnen wil krijgen. Ze zeggen niet voor niets dat je bent wat je eet... Bananenbrood is een recept wat voor mij enorm goed werkt. Het vult. Ik krijg goede vetten en vezels binnen. Het valt goed. En samen met een lekkere smoothie is het een fantastische lunch voor op het werk. Dit recept is een beetje van Rens Kroes en een beetje van mezelf.
door Nicky Verhoev-Verheij 13 feb., 2023
Ruim een jaar behandel ik in van de Valk Vitaal, samen met praktijk Veerkrachtig, To the Point Fysiotherapie en Diëtistenpraktijk Becks en Haver, mensen met Long-Covid. Hierbij helpen we, in een mooie samenwerking, het herstelproces van de klachten na corona te versnellen. 
door Nicky 17 dec., 2022
Verkeerd ademen bestaat niet.
door nicky 17 dec., 2022
Golden Chai Latte
door Nicky Verhoev-Verheij 28 apr., 2022
Update van Nicky
door Nicky Verhoev-Verheij 18 dec., 2021
En dan is het jaar 2021 alweer voorbij... Ik wil niet heel sentimenteel doen, of zo iets, maar persoonlijk heb ik daar best wel even stil bij gestaan. December is namelijk zo'n maand waarin ik mezelf werkelijk kan verliezen. Gewoon omdat het hartstikke leuk is om deze donkere tijd van het jaar af te sluiten met vrienden en familie om je heen. Om te genieten van alle lichtjes, gezelligheid, spelletjes en overdadig lekker eten. Maar stiekem kan het ook nog hartikke verstikken of als een enorme verplichting voelen en heb je eigenlijk wat tijd en ruimte voor jezelf nodig rond deze tijd. Geen idee hoe dat bij jou zit. Misschien herken je jezelf in mijn verhaal. Ik vind december hartstikke vol zitten met stigma's, dogma's, stereotyperingen, taboe's, geheimen, angsten en angsten, waar vooral niet over gesproken mag worden.
Share by: