Een oefentherapeut Cesar is een paramedisch specialist in houding en beweging. Het onderzoekt of jouw persoonlijke manier van bewegen invloed heeft of de oorzaak is van je (lichamelijke) klachten. In het onderzoek wordt daarnaast ook gekeken of jouw omgeving of persoonlijke kenmerken van invloed zijn. 

In de behandeling ga je samen met de therapeut opzoek naar werkende oefeningen of oplossingen om je weer vitaal en energiek te voelen. Wil je weten hoe je met een juiste lichaamshouding of beweging klachten kunt voorkomen? Klik dan hier voor een kort filmpje.

Oefentherapeutische behandeling

Een behandeling ziet er als volgt uit. Stap 1 is je aanmelding – dit kan telefonisch of via de mail. Je hoeft niet perse een verwijzing te hebben van een arts/specialist. Tijdens de eerste afspraak wil ik je graag beter leren kennen en vindt er een lichamelijk onderzoek plaats, naast dat ik natuurlijk uitvraag wat je probleem is. Na dat onderzoek stellen we samen een of meer behandeldoelen op waar we een behandelperiode aan vast koppelen. In de behandelperiode blijven we kijken of de doelen haalbaar zijn binnen die tijd.

Tijdens de behandelingen kun je oefeningen verwachten die je lichamelijk aan het werk zetten, maar ook oefeningen waardoor je je meer bewust wordt van je lichaam, je lichaam leert ontspannen en/of hoe je in verschillende situaties met je klacht om kan gaan. In vele gevallen is de behandeling dus ook hands-off.

Als de behandeldoelen zijn behaald gaat er een verslag naar je huisarts (mits dit natuurlijk in overeenstemming is) om diegene op de hoogte te stellen van jouw resultaten. Zo kunnen ze worden opgenomen in je persoonlijke zorgdossier en kun je er altijd makkelijk bij.

Benieuwd wat ik voor je kan doen? Neem dan nu contact op.

Ontstaansgeschiedenis Cesartherapie

Mw. Marie Cesar (1894-1975) is dochter van een Nederlandse scheepsarts en wordt vanuit Indonesië voor haar opleiding en opvoeding naar Wenen gestuurd. Tijdens haar opleiding volgt ze verschillende cursussen op het gebied van ballet, dans en ritmisch gymnastiek. Met deze achtergrond ontstond de gedachte dat er een soort basis bewegingspatroon voor iemand moet zijn. Ze is een van de eerste leerlingen van mw. Mensendieck en ze ontwerpt met deze kennis haar eigen bewegingsleer naast de Mensendieckmethode. Tussen 1940 en 1945 werd er door de Nederlandse bezetter een wettelijke erkenning aangeboden. Dit heeft mw. Cesar niet aangenomen, gezien zij een Joodse achtergrond heeft.

Na de bezetting heeft Marie Cesar samen met haar zoon er alles aan gedaan om de bewegingsleer erkent te krijgen. In 1972 werd Oefentherapie Cesar een officieel erkende opleiding en in 1974 is de therapie opgenomen in het ziekenfonds.