Fibromyalgie

Fibromyalgie is een aandoening die niet goed wordt begrepen, zowel medisch als door cliënten zelf. In het begin van het proces word je als cliënt vaak van het kastje naar de muur gestuurd en aan het einde van de rit zeggen ze dan: “Je moet er maar mee leren leven.” Lijkt mij enorm hard aankomen. Desalniettemin schuilt er wel een waarheid in. Al betekend het niet dat wij (para-)medici je dan maar moeten laten dobberen. 

Achtergrond informatie

Bij ongeveer 2% van de Nederlandse bevolking komt fibromyalgie voor. De eerste klachten openbaren zich meestal tussen de 25 en 40 jaar en de aandoening komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Hoewel de aandoening in de medische wereld steeds bekender lijkt te worden, is het nog niet geheel duidelijk wat de oorzaak van ontstaan is en wordt de pathofysiologie (de kennis en studie naar de werking ervan) niet volledig begrepen. Hierdoor wordt er vaak onderzoek gedaan naar de oorzaak van de uiteenlopende klachten. We hopen dat we op deze manier er achter gaan komen wat het dan wel precies is. 

Fibromyalgie uit zich vaak in chronische wijdverspreide pijn in de skeletspieren in combinatie met vermoeidheid, slapeloosheid, ochtendstijfheid, cognitieve stoornissen, angst en depressie. Ook gevoelloosheid, tintelingen , darmklachten, hoofdpijn, geslachtshormoonklachten en temperatuurgevoeligheid kunnen tot de symptomen behoren. De moeilijkheid zit hem in dat mensen met fibromyalgie soms meerdere aandoeningen hebben. Zo kom ik tegen dat mensen naast fibromyalgie een diagnose spastische of lekkende darmsyndroom, burn/bore-out, hart- en vaataandoening, reuma of longaandoening hebben opgespeld gekregen. Het fenomeen kastje-muur is in dat soort gevallen nog hoger.

De meest voorkomende gedachte is dat de oorzaak te maken kan hebben dat de persoon een bepaalde periode te maken heeft gehad met een behoorlijke stress of trauma. Het maakt niet uit of dit lichamelijke of geestelijke stress is geweest. Verschillende onderzoeken denken dat het zeer voornamelijk is dat er een storing is in de hormonen is ontstaan. Kort gezegd mis je, volgens deze theorie, remstoffen die de stress in je lijf verminderen en je pijngewaarwording afremt. 

Herstel de balans - behandeling Fibromyalgie

Behandeling voor Fibromyalgie bestaat uit het herstellen van de balans in je lichaam. 
  1. Je leert wat pijn en signalen zijn en wat je er mee kan doen.
  2. Je leert je meer bewust te worden van je lichaam en hoe je op die manier je klachten kan verminderen.
  3. Je leert hoe je op een goede manier je energie kan vergroten en lichaam kan versterken

Iedereen is anders en heeft andere doelen in het leven. Wil jij aan de slag om weer het beste uit jouw leven te halen? Klik dan op de knop en/of neem contact met me op.