Blog

Blog

door Nicky Verhoev-Verheij 04 okt., 2023
Hoe flexibel ben je? Soms, en ik heb het idee dat het bij mij iets vaker is dan soms, heb je het idee dat je voor een wegafsluiting staat. De richting, waar je naartoe op weg was, is afgesloten. Je was zo lekker onderweg voor je gevoel. Alles leek soepeltjes en vanzelf te verlopen. Volgens je idee haalde je alles uit het leven en toen ineens gebeurde er iets waardoor je niet verder kan... Ik hoor steeds meer cliënten praten over hetzelfde fenomeen, maar ze praten dan over een falend lichaam, een hoofd dat niet mee werkt (vanwege Long-Covid, een ongeluk of ziekte die ze hebben gehad of noem maar op) of over hun omgeving die niet mee wil bewegen. Kan het zijn dat je zo comfortabel bent geweest dat je bent vastgeroest? Dat je al eerder wat signalen hebt gemist of niets mee hebt gedaan? Of dat je door de comfort je flexibiliteit bent verloren? Ik wel namelijk. Ik ben opgevoed met het idee dat je het pas echt maakt in het leven als je hoogopgeleid bent, een goede baan of goed lopende eigen bedrijf hebt, daarnaast een man met een goede baan hebt en een gezin met kinderen, een hond en een of twee mooie auto's. Is me niet gelukt. Ik ben 32 jaar (bijna), maar als ik me vergelijk met de rest Instagram ben ik een laat bloeier. Heb ik dan gefaald? Ben ik dan niet gelukkig op de manier hoe ik leef? Eerlijk gezegd nee. Ik voelde me in de val gelopen. Ik voelde me vastgeroest. Ik kon ook letterlijk maar 1 kant op denken. Of het zo zou moeten zijn, kwam er een filmpje op mijn tijdlijn van een bekende acteur. In een interview vertelde hij over een belangrijke improvisatie les die hij kreeg als jongvolwassen acteur. Twee acteurs speelden een stel, die met elkaar ruzie aan het maken waren. Ze zaten lekker in hun rol en gingen op een gegeven moment ook met attributen gooien. De man kwam een stoel tegen en gooide die tegen de deur. Net toen de toen jonge acteur binnen kwam. Zo'n Engelsman als dat hij was, zei hij: 'Excuseer mij, maar er ligt iets in de weg, waardoor ik niet naar binnen kan.' Waarop de man antwoorde: 'Use the difficulty!' Hiermee bedoelde hij doe er iets mee, gebruik het. Als het een comedy is, struikel erover. Is het een drama, pak het op en smijt het tegen de muur kapot. Gebruik je struikelblok. Wat kun je ermee? Wat kun je ervan leren?
door Nicky Verhoev-Verheij 25 sep., 2023
De mensen die mij een beetje kennen, weten dat ik een enorme theemuts ben. Ik houd van thee. Thee is mijn nummer 1 go to als ik niet lekker in mijn vel zit, als ik vast loop en geen antwoord weet en als ik gewoon even rust wil. Thee staat boven aan de lijst meest gedronken warme dranken in de wereld - ja zeker, het verslaat nog steeds de koffie - en heeft eeuwenlange tradities en rituelen rondom het drinken ervan. Denk maar aan de high thee in het Verenigd Koningkrijg en de Japanse Theerituelen voor een veldslag. In alle gevallen wordt thee gebruikt om te ontspannen, te overdenken en om mensen te verbinden. Heel lang waren het de kruidentheeën die mensen hielpen met hun genezingsproces. En dat kan het nog steeds. Thee verwarmt, het kan ontspannen, het kan een opgeblazen-gevoel in je buik verminderen, het kan je hormonen stabiliseren, etc. Nu het herfst is deel ik graag een thee met je die je niet alleen verwarmd, maar ook je immuunsysteem, maag en darmen ondersteund.
door Nicky Verhoev-Verheij 25 sep., 2023
In Nederland is er zo'n gevoel. Het is een typisch gevoel waardoor je weet dat de zomer nu officieel voorbij is. Iemand wees me op dit gevoel en omschreef het als een soort teleurstelling wat je voelt in je buik. Het weer slaat om, je voelt de kou je lijf in trekken en je hoofd is direct een stuk meer chaotisch. Met aan de ene kant de teleurstelling - de zomer is weer veel te kort geweest - en aan de andere kant een zware behoefte om onder een dekentje op de bank te kruipen met een goed boek of goede film. Voor veel mensen betekend dit een energielek van hier tot Tokio. Hoe ga je dit nu tegen? Hoe voorkom ik dat ik in een herfstdip raak? Geef toe aan je gevoel. Voel wat je lijf nodig heeft. Dan bedoel ik de basic dingen. Heb je het koud? Trek sloffen, trui of lange broek aan. Heb je dorst? Drink water. Heb je honger? Ga na of je voldoende eet en of je genoeg goede vetten binnen krijgt. Voordeel van vetten eten is dat je ook een stuk minder suikers gaat eten. Moet je naar de wc? Ga naar de wc. Voel je je onrustig? Maak een wandeling buiten in de natuur of doe iets wat je ontspant. Zet aan het begin van de dag een intentie en herhaal die gedurende de dag. Heel simpel. Als je wakker wordt verzorg je eerst jezelf (plas, was, poets je tanden en doe je haar). Zet vervolgens een bakje thee. Ga zitten en bedenk voor jezelf. Hoe zou ik mijn dag willen eindigen? Herhaal dit iedere keer als je wat drinken pakt of even naar de wc gaat. Doe dingen niet 'ff gauw', maar neem er de tijd voor. Stop er liefde in. Dan krijg je het terug. Houdt je energielevel in de gaten en doe niet meer dan wat je hebt aan energie. Hoeveel energie heb ik nu? Welke dingen van mijn takenlijst gaan lukken met deze hoeveelheid energie? Moet alles vandaag? Heb ik hulp nodig of kan ik dingen delegeren? Dit zijn belangrijke vragen om jezelf te stellen voor je je dag begint en een aantal keer tijdens de dag. Benadruk alles wat lukt en leuk is aan dat wat je doet. Blijf in de positieve spiraal. Als je eenmaal kiest om te benoemen wat niet goed gaat, lek je energie als een malle. Gaan we niet doen! Plan uitjes. Doe dingen buiten de deur of binnen. Maak desnoods een herfstbucketlist met typische dingen die je alleen in de herfst kan doen, zoals bijvoorbeeld: appels plukken, appelcider maken, jam maken, pompoensoep maken, graancirkel of doolhof lopen, in plassen springen, uitwaaien aan zee of langs een rivier, picknick binnen, maak een slinger van alles wat van de bomen afkomt, maak een herfsttafel, etc.
door Nicky Verhoev-Verheij 20 feb., 2023
Stel je voor: Je loopt dit pad (zie foto hierboven) uit en je volgt de route langs de stenen naar beneden. Voor je zie je de zee met haar golven, je voelt de wind in je haar en het zand tussen je tenen. Je ademt de zilte lucht en de zon is schijnt op je huid. Langzaam voel je lichaam ontspannen. Met dat je ontspant, voel je de druk, die je jezelf en/of je omgeving je oplegt, langzaam wegebben… Dit gevoel, vrij, zorgeloos en die enorme diepe vorm van rust, zou je voor altijd vast willen houden.
door Nicky Verhoev-Verheij 13 feb., 2023
Aan het begin van het jaar vind ik het altijd erg fijn om te beginnen met een schone lei. Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar bij mij beginnen mijn handen te kriebelen om alles in mijn huis onderste boven te keren, op een hoop te gooien en opnieuw te kijken of, dat wat ik het afgelopen jaar heb verzamelt, nog steeds toepasbaar is voor het leven wat ik in het nieuwe leven voor me zie. Naast dat dit in mijn huis gebeurt. Doe ik dit ook heel graag met mijn voeding. Wat voor mij echt goed heeft gewerkt vorig jaar is strikter omgaan met mijn intoleranties (ik kan niet tegen koemelk en gluten), intermittend fasten (yep, ik lunch en dineer alleen) en maaltijden voorbereiden. Dat voorbereiden heb ik naar een groter level getrokken. Het is mijn voornemen om iedere zondag 5 dagen voor te bereiden, zodat ik in ieder geval een gezonde lunch en een gepland diner heb staan en ik dus sowieso door de week alles binnen krijg wat ik binnen wil krijgen. Ze zeggen niet voor niets dat je bent wat je eet... Bananenbrood is een recept wat voor mij enorm goed werkt. Het vult. Ik krijg goede vetten en vezels binnen. Het valt goed. En samen met een lekkere smoothie is het een fantastische lunch voor op het werk. Dit recept is een beetje van Rens Kroes en een beetje van mezelf.
door Nicky Verhoev-Verheij 13 feb., 2023
Ruim een jaar behandel ik in van de Valk Vitaal, samen met praktijk Veerkrachtig, To the Point Fysiotherapie en Diëtistenpraktijk Becks en Haver, mensen met Long-Covid. Hierbij helpen we, in een mooie samenwerking, het herstelproces van de klachten na corona te versnellen. 
door Nicky 17 dec., 2022
Verkeerd ademen bestaat niet.
door nicky 17 dec., 2022
Golden Chai Latte
door Nicky Verhoev-Verheij 28 apr., 2022
Update van Nicky
Meer Posts
Share by: